Vad händer sen?

Du/ni har nu genomfört en introduktionsutbildning här hos oss på J:son Trafikskola. Här följer lite information om hur du/ni går vidare med körkortsutbildningen.

Hur gör vi nu?

Ansök om handledarskap.

Din/er närvaro är registrerad hos Transportstyrelsen. Kursen är giltig i 5 år från kursdatumet.

Nästa steg, om det inte redan är gjort, är att som handledare ansöka om handledarskap för den/de elever som är aktuella. Detta kan ni göra här. Maximalt antal elever/handledare är 15 stycken. 

Ansökan om körkortstillstånd

Som elev behöver du/ni ha ett giltigt körkortstillstånd. Om det inte redan är ordnat så ansöker ni här.

Ett körkortstillstånd är giltigt i 5 år, så har du AM-kort taget inom den perioden så är chansen stor att du redan har ett giltigt tillstånd.  Osäker? Ring Transportstyrelsen på 0771 – 81 81 81 för att kolla upp detta.

Länkar och material

Kursplan B

Under kursen pratades det om kursplan B, klicka här för att se den.

Vägen till körkortet

Plan

När körkortstillståndet, handledarskap och introduktionskurs är avklarat, så är det dags att ge sig ut på vägarna. Det kan då också vara bra att göra en plan för när du vill ha ditt körkort och hur du ska ta dig till målet. När ska du göra vad? Köra enbart privat eller ta hjälp av en trafikskola?

Riskutbildning del 1 finns det inga krav på några förkunskaper för att genomföra. Vi rekommenderar ändå att du har hunnit börjat med övningskörningen och vistats lite i trafiken innan du går den. Du kommer få ut mera av innehållet då helt enkelt.

Riskutbildning del 2 genomförs på en trafikövningsplats och har krav på viss manövrering, då deltagarna själva ska köra fordon under utbildningen. För att tillgodogöra sig den på bästa sätt, så ställer vi på J:son kravet att momentet ”stadstrafik” ska vara genomfört innan vi tar med våra elever till trafikövningsplatsen. Stressa inte med att få den gjord.

De båda riskutbildningarna måste vara genomförda innan kunskaps- och körprov får genomföras.

Förarprov

Förarprovet är uppdelat i två delar, kunskaps- och körprov.

Innan du får göra körprovet så måste du ha fått ett godkänt kunskapsprov. Proven kan bokas in separat, exempelvis så går det för er privat att boka in det ena provet medan en Trafikskola bokar in det andra.

Du kan läsa mer här vad som gäller kring förarprovet. Se till att komma väl förberedd till provtiderna! Utnyttja handledarboken, körkortsmaterialet och kursplan B.

Tänk på att det är handledaren som juridiskt anses vara förare vid övningskörning!

Sker det en överträdelse vid övningskörning så är det handledaren som bär ansvaret och klassas som den skyldiga även då handledaren inte sitter bakom ratten. Detta gäller även om du som handledare inte riktigt är med och sitter och ”rattsurfar”.

Är din övningskörning laglig? Tänk på att olovlig körning kan ge böter och resultera i att körkortstillståndet återkallas och påverka möjligheten att ta körkort samt att handledaren kan få böter och körkortet indraget. 

Handledaren måste vara godkänd av Transportstyrelsen och tar handledaren betalt för privat övningskörning kan detta anses vara en illegal trafikskola. Här kan du söka och hitta godkända trafikskolor. 

Att ha med andra passagerare i bilen vid övningskörning är enligt lag tillåtet, men tänk på att det förekommer en del olyckor vid övningskörning så att övningsköra med barn i bilen borde kanske undvikas. Det är dock upp till var och en att ta detta beslut.