Innan du börjar övningsköra

För att kunna börja övningsköra så måste du först ha ett körkortstillstånd. Du kan lätt ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.se. Till ansökan krävs det även att du gör ett syntest. Det kan du göra hos oss, andra Trafikskolor eller optiker. Kom ihåg att ta med dig legitimation och glasögon eller linser om du redan har ett behov.

Ansökan tar ungefär 2 veckor om inga andra intyg behövs. Behöver du eventuellt komplettera din ansökan med ytterligare läkarundersökning så kan det ta längre tid för din ansökan att bli beviljad. Mer information hittar du hos Transportstyrelsen.

Ska du övningsköra privat så måste du som övningskör och personen som ska handleda, gå en introduktionsutbildning. Din handledare måste ansöka om handledarskap för just dig hos Transportstyrelsen. 
Tänk på att om din handledare inte ansökt och blivit godkänd handledare för dig, så innebär det att du gör dig skyldig till olovlig körning om du ändå åker ut med den personen!

Ska du enbart övningsköra på en trafikskola så behöver du inte gå en introduktionsutbildning.

Innan du börjar övningsköra hos oss så kan du fundera på dessa saker:
  • Vilken typ av körkort vill jag ha? Enbart för automat eller vill jag även kunna köra manuell bil?
  • Hur bråttom har jag?
  • Vilka tider kan jag köra på?
  • Ska jag boka prov själv eller ska trafikskolan göra det?
  • Hur mycket pengar kan jag lägga på mitt körkort?

Att övningsköra med automat eller manuell skiljer sig inte till priset per lektion. Det som kan skilja sig åt är med automat så kanske du behöver ha färre lektioner innan ditt körprov då du inte behöver lägga tid på att lära dig växla. Det går att uppgradera ditt automatkörkort till manuellt om du så skulle vilja efter du tagit ditt körkort med villkor automat.

Genomsnittet av våra elever behöver ca 15 lektioner á 60 min innan körprov. Det går att lägga upp utbildningen mer eller mindre intensivt. Säg att du tänkt ha 3 lektioner i veckan, riskettan och risktvåan. Detta betyder att du kan bli färdig med din utbildning på 5-6 veckor. Har du inte denna tiden att lägga så kanske du vill dra ut på det mer och köra en gång i veckan istället. Detta medför att du får en utbildning som sträcker sig runt 15 veckor.

Jobbar och/eller studerar du med annat och inte kan köra mer än vissa tider så kan det vara svårt att hitta något ledigt på våra populäraste tider under den närmaste tiden. Var då ute i god tid för att boka in utbildning.

Om du tänkt att vi ska boka prov åt dig så måste du komma ihåg att innan du får göra prov så måste du bli färdig med din utbildning här hos oss. Både den teoretiska och praktiska delen måste vara färdig innan du får göra några prover. Samt att du måste ha genomfört både riskettan och risktvåan innan du gör kunskapsprovet. Vill du däremot inte genomgå våran utbildning så går det bra att boka proven själv via Trafikverket.se. För mer information kring proverna klicka här.

För vissa kan det kännas svårt med att ha råd med kostnaden för ett körkort. Det du själv kan göra för att minska på kostnaden är att plugga teori. Ju mer tid du har lagt på teorin ju mindre behöver ni prata teori i bilen.

Ett annat tips för att minska på kostnaden är att fråga sig själv om du kan prioritera din tid på att ta körkort. Ju mer tid du kan lägga ner utanför trafikskolan desto bättre för dig ekonomiskt. Om du inte har någon att övningsköra med utanför trafikskolan så kom ihåg detta, underskatta inte den teoretiska delens innebörd, läs på och var förberedd inför lektionerna. Att studera videoklipp och andra som du kanske känner när de kör bil ger resultat. Att lära från andra genom att observera är ett bra sätt att öka kunskap och bibehålla den kunskap du redan besitter.

Vi själva kan inte lägga upp en delbetalning åt dig men vi kan hjälpa dig med att ansöka till Resurs Bank. För att bli beviljad lån hos Resurs Bank så måste du ha en fast inkomst. Är du student eller arbetssökande finns även den möjlighet att du kan ansöka via CSN för att ta körkortslån