Våra utbildningar

Godkänd av Transportstyrelsen

Vi utbildar för körkort med B-behörighet. Här kan du boka allt från handledarkurs/introduktionsutbildning, riskettan, enstaka körlektioner eller, om så vill, hela din utbildning då vi hjälper och följer med dig hela vägen från första körlektion till körprov.

För dig som vill ha en hel utbildning anpassar vi utbildningen efter dina önskemål så långt det är möjligt. När du bokar din utbildning hos oss kan du välja på om du vill göra utbildningen intensivt eller över en längre period. Dock måste alla moment i kursplanen vara genomgångna och godkända innan vi låter dig genomföra prov vid Trafikverket.

Innan du får börja övningsköra så måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Mer information om vad du behöver tänka på innan du börjar övningsköra.

Introduktionsutbildning

För dig som vill övningsköra privat och för dig som vill bli handledare vid privat övningskörning. 

Handledarlektion i bilen

Grupplektion där du som handledare har chansen att gå igenom de grundläggande momenten rent praktiskt. Våra erfarna trafiklärare guidar er genom momenten.

Körlektioner

Våra lektioner är 60 minuter långa och vi lär ut efter den läroplan Transportstyrelsen har upprättat. 

I läroplanen finns det 15 moment som ska genomgås och godkännas. 

Riskutbildning

Riskutbildningarna är en praktisk och teoretisk utbildning som måste göras innan kunskapsprovet. Giltighets tiden för dessa kurser är 5 år.

Vi bokar ingen risktvåa åt de som inte tar några körlektioner hos oss.

Intensivutbildning

För den som vill ha utbildningen gjord intensivt. Oftast lägger vi upp så utbildningen är på 2 veck och efter det ligger provet i nära anslutning.

Det går även att skräddarsy din utbildning.

Introduktionsutbildning

Introduktionsutbildning, även kallad handledarkurs, är till för den som ska övningsköra eller handleda vid privat övningskörning.

I denna utbildning går vi igenom körkortsutbildningens mål och innehåll, kursplan samt faktorer som gör körningen säker och miljömedveten. Momenten du måste kunna innan du får ditt körkort är: Manövrering, fordon och miljö, körning i olika trafikmiljöer, resande med bil i speciella sammanhang samt personliga förutsättningar och målsättningar i livet.

Under utbildningens gång kommer handledare och elev även få tips och råd för deras kommande övningskörning.

Transportstyrelsens föreskrift om kursplan, B-behörighet

Handledarlektion i bilen

Är det något speciellt moment du tyckte var svårt? Eller har du någon annan fundering som passar bättre att ta i bilen?

Vi erbjuder nu möjligheten att boka in sig på en grupplektion där vi samlar upp till 3 handledare som åker ut i bilen med en av våra handledare och går igenom grundläggande moment samt det ni själva vill få med er. 

Boka gör du via kontoret
0243 – 224200

Körlektioner

Körlektioner

Våra körlektioner är 60 minuter långa. Anledningen till att vi kör 60 minuter långa lektioner är att vår erfarenhet är att det är mest effektivt för dig som elev. För korta lektioner så går en stor andel av lektionstiden till inledning och avslutning. Blir lektionerna för långa så är det lätt att tappa fokus och då ger de sista minuterna inte så mycket.

När du jämför priser mellan olika trafikskolor, så kolla upp pris/minut och vad som ingår i de olika paketpriserna.

Vi utbildar efter den läroplan Transportstyrelsen upprättat.

I läroplanen finns det 15 olika moment som ska genomgås och godkännas. 1-5 är grunder och innefattar till exempel växling, start och stopp, backning och vändning. Under resterande 10 momenten går lärare och elev igenom avsökning och riskbedömning, cirkulation, parkering, landsväg, vänstersvängar, placering, väjningsregel och så vidare. 

Det finns ingen garanti att ett köpt paket räcker för att hinna igenom alla moment i läroplanen.
Tänk också på att en körlektion inte enbart innehåller körning. Vi behöver gå igenom mål och innehåll samt ställa/få svar på/svara på relevanta frågor. Ibland kan också demonstration från läraren behövas för att effektivisera utbildningen.

OBS! Varje elev ansvarar själva för att se till så att deras lektioner de behöver innan risktvåa/prov blir inbokade. En avbokad lektion kan göra så eleven inte hinner färdigt med utbildningen.

Json20201023-6

Riskutbildning 1 & 2

Riskutbildning 1 och 2 består av en teoretisk (riskettan) och en praktisk (risktvåan) del. Både riskettan och tvåan måste vara genomförda och godkända innan du gör ditt kunskapsprov. De båda riskutbildningarna är giltiga i 5 år, eller tills du tagit ditt körkort inom den 5-årsperioden.

Under riskettan går vi igenom och medvetandegör riskmoment och riskbeteenden som kan finnas i trafiken. Alkohol och droger, trötthet, hur detta påverkar din bilkörning är exempel på innehållet. Kursen är minst 180 minuter lång.

För våra elever så går riskettan att boka via nätet på elevcentralen, resterande behöver kontakta oss för att boka.

Risktvåan bokar vi endast in för de elever som kör hos oss. Risktvåan är en del av kursplanen och är förlagd i slutet av utbildningen. Majoriteten av eleverna gör cirka 10 lektioner innan de gör halkbanan. Elever kan inte boka in Risktvåan själv utan detta gör vi i samråd med dig som elev.

Här får du testa vad som händer med bilen i olika hastigheter och väglag, hur du själv reagerar på olika situationer och ta ställning till vad du själv kan påverka.

Intensivutbildning

Vi erbjuder intensivkurser med start från tidigaste möjliga datum i vårt schema. Vi har två olika paket som vi rekomenderar för våra intensivelever. Paket 1 har 15 körlektioner och paket 2 har 20 körlektioner. 

Exempel på hur intensivkursen kan se ut:

  • Vecka 1, du gör ungefär 7 – 9 stycken körlektioner och riskettan.
  • Vecka 2, du gör ungefär 5 – 8  körlektioner och halkbanan. Vissa har även i slutet på sin vecka kunskapsprovet.
  • Vecka 3, eventuellt kunskapsprov, 2 körlektioner, en uppvärmning och körprov.

Hur din intensivkurs ser ut beror på hur du kan köra, när du vill börja och när proverna ligger i förhållande till intensivutbildningen. 

I båda paketen ingår riskettan , risktvåan (halkbanan) plus inskrivningsavgift. Dessutom ingår bilen vid ETT körprov om det bokas via oss. 

Teorimaterial säljs separat fr 349:-

Ett paket är aldrig en garanti till ett körkort. Hur många lektioner du behöver beror mycket på hur fort du lär dig. Behöver du inte alla lektioner bokar vi av lektionerna du inte behöver och du får pengarna tillbaka för det du inte använde dig av. Behövs fler lektioner så behöver du köpa till och boka in fler lektioner.